събота, 9 февруари 2013 г.

Без късмет

Късмет....
Едно толкова ценно нещо, което за съжаление няма как да си купим. Който си е роден с късмет винаги му върви, и дори не се замислят за него, но за тези от нас, които го нямат... Е, какво да ви кажа! Родена съм на петък 13-ти. Може да се каже, че късмета ме е подминал по допирателната. И все пак човек е едно изключително алогично същество. Знам, че нямам късмет, но всеки път стискам палци и се надявам... и всеки път се разочаровам.
Когато бях малка само 1 на всеки 100 деца имаше алергия. Аз бях от тях.
Когато изтегляхме листчетата с имена за Коледната размяна все на мен се падаше някое от момчетата-хулигани.
Когато кандидатствах с един проект в университета бяхме само двама кандидати и другият проект спечели.
Когато си направих блог, за който работих месеци наред и който значеше толкова много за мен, именно моята поща, сред хиляди други, беше хакната и блога ми беше изтрит.
Когато раждах имаше шанс 1 на 1000 да имам усложнения и аз естествено бях от тези малцина.

Да нямаш късмет си е едно малко проклятие. След време просто свикваш да не разчиташ на случайности и се бориш повече. Може би дори ставаш по-силен. Но все пак остава тази малка искрица, която тлее в теб. "Ами ако този път спечеля..." И за това противно на всичко, което разума ти казва ти продължаваш и продължаваш да участваш и да се надяваш и да стискаш палци. И всеки път става едно и също нещо. Всеки път изтеглят друго номерче. И няма значение дали са 20 или 2000 други, винаги не си ти. Но един ден, след толкова надежди и толкова разочарования, изтеглят твоето номерче! И ти просто не можеш да повярваш... Това просто не може да е истина. Но проверяваш пак и наистина е така! И наградата е толкова хубава, точно по твоя вкус!!! И ти си казваш "Ето, бих лошия си късмет!". И тогава виждаш, че си закъснял с един ден и са дали наградата ти на друг.
Който си е роден без късмет, няма как да избяга от това. Няма как да го промени. Няма как да избяга от него. Просто трябва да се примири. Да си поплаче тихо в ъгъла и да го приеме. И може би да спре най-накрая с тези глупави надежди и да приеме действителността. Защото няма как да се бориш с лошия си късмет и да победиш!


Съжалявам за всички тези излияния. Това е моя начин да приемам нещата явно. Не ми се иска да оставям така тази публикация, та за това ще сложа и едно старо мое проектче, а именно тези Коледни обици. Изработени са от филц и малко памук и са шити с много любов :)



Гуш от мен
Ем

24 коментара:

  1. Ох,...Ем,много ми стана мъчно...:(,не знам какво се е случило ,но все си мисля ,че всеки е минавал през това -даже може би по няколко пъти ,но колкото и да си мислиш, че черното облаче е само над теб -не е така-спокойно:))) Всъщност няма нещо като вечен лош късмет -особено ,като решиш да спреш да вярваш повече в него:) Аз от опит го знам това правило:)))
    Много ми се иска да ти усмихна деня с нещо и да ти пожелая многоо,много хубав късмет,само за теб;) За това -поздрав с една късметлийска песничка;) http://www.youtube.com/watch?v=q3w9qohLHMs и горе главата :))) Ти си страхотен творец и заслужаваш ,много -така ,че се усмихни и продължавай да ни вдъхновяваш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ...ето още една свежа песничка:)
      http://www.youtube.com/watch?v=xsOQ1HD09Gs
      Поздрав:)

      Изтриване
    2. песничките наистина са много весели и късметлийски :) Мерси, за което!

      Изтриване
  2. Ем, съжалявам, че така си се разстроила. Няколко пъти понечвах да пиша тук, но днес пък мен ме споходи късмет - и аз много рядко го срещам, но ето - има светлинка и надежда. Та някак си се почувствах гузно, че аз днес се радвам, а ти страдаш :(
    Всъщност истинския късмет е в нас - как строим живота си - семейство, деца, работа, която обичаме, добри приятели, другото е просто дар или прищявка на съдбата, не го приемай като прокоба. Дори както си прозряла, липсата на късмет гради характер.
    Гуш, гуш, гуш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не съм чула повече такива неща! изобщо няма за какво да се чувстваш гузно! Аз винаги толкова се радвам, когато някой има късмет, защото знам какво е без него. Така че, радвай се на момента!!!
      Много ти благодаря, че писа!

      Изтриване
  3. Ръкавичките-обички са страхотни, обичам Коледа през цялата година :) "Имате поща" в abv. :)xxx

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, миличка! Мисля, че знам как се чувстваш... просто има хора, които постигат всичко и печелят винаги само с едно щракване на пръсти, а други трябва да правим всичко с много усилия, време си сили и пак не е сигурно дали ще стане. Аз също смятам, че съм от вторите и често роптая срещу това, но трябва да продължаваме. И не е вярно, че изобщо нямаш късмет, малката бебка е най-голямото късметче :о)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е Ади, малката наистина е едно съкровище! Просто в дни като този имам чувството, че късмета просто си ме е взел на подбив и това е то! Ще ми мине! Винаги ми минава и както ти каза продължаваме напред :)

      Изтриване
  5. Eм, не искам да ти давам мъдри съвети, а само да ти изпратя топла прегръдка и да ти кажа, че не си съвсем права. Имаш толкова много, имаш чудесно семейство, добри приятели, лъчезарна усмивка и много талант (сигурно и куп други неща). Така, че горе главата и всичко ще бъде наред.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, мила! Имам толкова много неща и съм толкова благодарна за тах, но понякога просто има такива дни...
      Големи прегръдки от мен!

      Изтриване
  6. Мила Ем,пращам ти много прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Голямо Гуш и от мен Ем!
    Аз пък няма да ти съчувствам и да те съжалявам, само ще ти кажа да го преследваш и провокираш този твой късмет, та да вземе да се събуди и да си свърши работата! Ааааамаха, какво е това нахалство от негова страна, да те прецаква всеки път! Гуш пак и усмивки ти желая.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз непрекъснато го преследвам и го дразня, защото съм си борец по душа! Но той пак намери как да извърти нещата, не го беше срам!!!

      Изтриване
  8. Ем, горе главата... Аз също няма да те съжалявам, защото съм карък втори номер :) И се смея над това. По- силни сме от лошият късмет, именно защото все намираме сили да продължим. Понякога е трудно, даже отвратително трудно и не е справедливо... Обаче, ако всичко ставаше ей така - Щрак... Еми тогава пък нещо друго щеше да е зле... И мен все някой ме изпреварваше. От 60 върпоса за изпит не научих един и ми се падна той. От 30 теми за дипломна работа изтеглих тази, за коята имаше най-малко материал и бяхме минали през нея като бърз влак край малка гара. И моята бременност мина повече от перфектно и няколко дни преди термина започна екшъна. Сега си имаме и леки проблеми с бебо, ама сме живи и здрави. Имаме си семейства и приятели, нали? Правим това, което ни харесва. И знаеш ли- май не осъзнаваме колко силни сме всъщност. Защото се иска воля да продължиш. Инат, ама истински инат... Защото нас може да не ни изберат, но ние ще продължим нали? Защото там някъде, в бъдещето има една сладка победа, коята ни очаква и ние ще й се насладим от цялата си душа и сърце! Прегръщам те силно и ти казвам горе главата сестрице. Това е нашата съдба, обаче не знае, че ние няма да се дадем :) Твой другар по каръщина - Роси :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, мила, искам да ти кажа специално за това с темите и ученето. Винаги на мен се падаха най-тежките въпроси, винаги тези, които знаех най-малко. Накрая просто трябваше да науча всички теми, защото знаех, че една да не науча, ще се падне точно тя. И така станах отличничка, не защото го искам толкова много или пък, защото ми трябва да се доказвам пред някой, а просто защото се борех с лошия си късмет. Каръщината, ако не друго, те прави по-силен. Но винаги тайничко съм завиждала на онези, който научаваха половината от една тема и точно това им се падаше на изпита.
      Но пък ти си много права. Важните неща не са разни изпити или пък награди, а хората около нас! Дано всичко с детенце отмине бързо, пожелавам ти го от сърце :)

      Изтриване
  9. Споко, Ем! И моят син се роди с малформация. Но за сега нещата вървят. Мога да ти споделя как възприемам аз нещата за да не се товаря. Когато се включвам с някакво проектче - винаги си го качвам, че да бъде видяно просто, и никога не разчитам на наградка (никога и не печеля, разбира се). Може би наистина моите картички не си и заслужават. За това не се натоварвам да вярвам, че на някой нещо ще му хареса. Просто ги качвам, защото това е мой труд и емоции и мисля, че си заслужават да бъдат видяни. (Е и винаги, когато ги качвам ми минава мисълта, че може би може и на мен щастието да ми си усмихне да спечеля. Но тази мисъл само минава, като оправдание за участието ми в предизвикателствата и гледам да не я задържам, точно за това, после да няма разочарования. А иначе каквото дойде, нека е добро дошло. Просто съм решила да не се товаря с отрицателни емоции (живота е достатъчно коварен). И така се опитвам просто, хем да съм сред вас, хем да не се ядосвам, да да се зареждам положително с вашите страхотни проектчета. Силно се надявам, ако мога по някакъв начин да да помогна. Просто трябва по-спокойно да гледаш на живота и нещата ще си се нареждат, още повече - нещата, които не зависят от теб. Преградка силна и от мен - Петя - и целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси много, Петя! Права си за предизвикателствата. Не бива да ги приемам толкова на вътре и аз обикновено не ги. Как ти каза, просто ги слагам, за да бъдат видени. Знам си, че не съм с късмет и за това не следя обявяването на наградите с трепет. Дори понякога забравям да проверя. Но този път късмета ми просто прекали с кармичната ирония и може би за това се разтройх толкова! А не трябваше, защото е просто една глупава награда (пък макар и да го казвам като лисицата за гроздето)! Погледнато обективно и от преспектива си е точно така, но на момента емоциите те карат да хиперболизираш значимостта на събитията.
      Обаче изобщо не си права за картичките ти! Те си заслужават награда и още как! Защото са правени с толкова любов и това си личи! И съм сигурна, че един ден ще бъдат оценени подобаващо, ще видиш!

      Изтриване
  10. Едно голямо, ама наистина много ГОЛЯМ Благодаря на всички ви, за милите думи! Имах нужда от нещо такова, защото вчера просто не ми беше ден. Май още ме държат лудите хормони от раждането! Или просто си търся извинение за дето съм такава емоционална ревличка :)
    Във всеки случай вашите думи много ми помогнаха! Днес вече е един нов, слънчев ден, който не смятам да прекарам в тъжни мисли и самосъжаление.
    Още веднъж, благодаря, че се поспряхте тук, изчетохте всички тези глупости дето бях изписала и отделихте частица време да напишете някоя и друга топла дума, за да ми оправите това начумерено настроение! Е, знайте, че постигнахте целта си :)))
    Прегръщам ви всички и ви пожелавам един прекрасен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ем, една хубава и сладка МАМА - трябва винаги да е заредена с положителни емоции и много УСМИВКИ! Усмивки и от мен!

      Изтриване
  11. каръците винаги сме по-готини - ако не друго, малките шамарчета ни правят по-силни и устойчиви на истинските гадости,просто щото сме свикнали вечно да ни се дръпват килимчетата изпод краката и по-лесно се изправяме. и колко е готино, наистина, когато вече си вдигнал ръце, и точно тогава ти се случи нещо наистина страхотно! жива и здрава си, слънчево момиче, силна жена, вече мама, имаш едно малко съкровище, което тепърва ще те прави все по-щастлива и горда, мъж до себе си, купища добри приятели - съдбата те е близнала по челото, дарявайки те с най-важните неща! прави си щур майтап с каръщината, не я вземай насериозно никак! а да си родена в петък, 13 - wow, момиче, ти ще да си родена наистина за велики дела :D изпращам ти много усмивки, мила, и горе гребена - един мъдър мъж, не помня точно кой, беше казал, че `късметът не е нещо, което трябва да споменавате пред хората, които са постигнали всичко сами` :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ем, късметът е нещо относително (както и много други неща)! Разбирам те отлично. Това, което си написала сякаш е написано за мен... И все пак, когато най-малко очакваш късметът ще ти се усмихне :) Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Ем, знам, че тази публикация е просто изблик на моментни чувства. Всеки в даден момент се е чувствал недооценен, ненаграден и си мисли, че няма късмет. Знам също така, че вече ти е олекнало(от опит:) ) и сега сигурно си мислиш, че си направила от мухата слон. Не е било напразно, обаче. Щом ти е олекнало и сега си добре - това е най-важното. Аз винаги съм се радвала на завиден късмет . От малко съм късметлийка, но според мен причината за това е че от малка се мисля за такава! Това е най-важното!!! Човек е това, за което се мисли. Така, че, приеми моят приятелски съвет - от тук нататък не само се мисли за късметлийка, а го ЗНАЙ! Бъди убедена в това. Всяка сутрин си казвай със събуждането - "аз съм голяма късметлийак" и ще видиш как ще се обърне палачинката. А вечер преди лягане си казвай - благодаря за кътсмета, който имам! Всеки ден. Поне 30 дни. Надявам се не ми се сърдиш за думите, но това е изпитан метод да си наложиш някое утвърждение - каквото и да е то. Когато късметът ти проработи, започни да казваш друго утвърждение. Направи го! После ще черпиш с наградите:). Целувки, прегръдки и много усмивки!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Миличката ми, Ем! Не знам дали си карък по природа,но си най-големия сладур, който познавам!
    Вярвай ми ....май всичко, което споделяш все на някой се случва /вкл. и на мен!/, и аз се припознавам донякъде в писанията ти...Но напук на всичко и всички ....усилията и борбата трябва да си струват. За себе си съм го доказала още от раждането си .Родила съм се 900 грама, казали на майка ми - "това дете няма да живее"...Увивана и гледана в памук първите месеци ...ей на, напук - все още я карам някак си. Но пък идва един момент на компенсация - например аз самата родих момче и момиче близнаци - едното 3.000, другото 3.100 кг ...Така, че гони всички черни мисли! Силно те прегръщам и се радвам, че те познавам!

    ОтговорИзтриване