събота, 24 ноември 2012 г.

Спящи котета

Още щом видях тези прекрасни мебели елементи, веднага си знаех, че идеално ще си паснат с моето малко спящо котенце. Сякаш бяха правени за него. Имам ги от много време и все чакат да им дойде момента, та ето че сега той дойде. И така се родиха тези две сладки картички, който вече пътуват към новите си домове при любящи стопани ;)
Много ми се иска да вмъкна нещо полезно в публикациите си, защото това хоби е прекрасно и трябва да споделяме опита си една с друга, за да се развиваме. За това от днес започвам нова практика. Във всяка публикация ще разказвам за даден похват, техника или продукт. Надявам се, че така ще съм ви полезна. Много ще се радвам да видя отзивите ви тук и да чуя мнения и коментари, както и въпроси, на които ще се старая винаги да отговарям изчерпателно.
Тези две котета ще включа в предизвикателството на Мър-Мяу :)

Днес ще ви разкажа как може да оцветите елементи от бирен картон, каквито са стола и канапето. Тези елементи са прекрасна декорация за вашите проекти. Разбира се може да ги ползвате в оригиналния им цвят, но аз много обичам да им придавам по-интересен вид като ги оцветя. За оцветяването им може да ползвате много различни методи. Та ето на кратко различните методи и техните плюсове и минуси:

 • оцветяване с макар - оцветяването е бързо и лесно, но трябва да знаете, че цветовете не винаги излизат ката ярки и наситени и не винаги резултатът е добър. Ако ползвате копик маркери може да постигнете ефект на преливане, но внимавайте, защото ако елемента се напой твърде много може да се скъса.
 • оцветяване с темперни бойчки -  отново един много бърз и лесен вариант. Но внимавайте, защото ако боята е твърде плътна може да скрие фините детайли на някои от елементите. 
 • акравелни моливи - получава се добре, но трябва да внимавате да не прекалите с водата и да ползвате качествени моливи с хубав и наситен цвят.
 • дистрес мастила - чудесен вариант за бързо оцветяване. Именно това използвах за да оцветя канапето. Много лесно се постига наслагване на цветове, но трябва да внимавате, да не скъсате елементите с тампона за нанасяне на мастилото. Също като на хартия може да ползвате мастилата за създаване на сенки и нюанси, като ги наслагвате в различна степен.
 • дистрес маркери и течни дистрес мастила - не ви ги препоръчвам за по-фини елементи, защото много ги навлажняват и могат да ги съсипят.
 • дистрес напукващи бои - ако искате да си личи напукания ефект, трябва да сложите по-плътен пласт от боята. Изберете елементи с повече плътни части, за да се види по-добре ефектът от боята. Столът на втората картичка е оцветен така. 
 • акрилни бои - за мен този метод е най-лесен и с най-добри резултати. Акрилната боя много лесно хваща и има прекрасна покривност. Съветвам ви, обаче, ако е много гъста да я разредите с вода, за да не влиза в малките дупки по елемента и да скрива част от красотата му.
 • Ембосинг пудри - за тези от вас, който ползват ембосинг техниката мога да кажа, че имат още едно поле за изява. Много лесно става и то без да ползвате нещо по-специално. Просто хубаво намастилявате елементите с Versamark и после ги поръсвате с пудра по ваш избор. Може да придадете страхотен лъскав ефект с безцветната пудра, както съм направила аз с канапето. 
Дано да съм ви била полезна :) Ако имате някакви въпроси, пишете и аз с радост ще отговоря!

Хубав и усмихнат ден
Чао и до скоро!

5 коментара:

 1. Много сладки котета! :) Страхотни са :) А за техниките -благодаря ,че сподели :)Мисля ,че идеята ти е страхотна и много ,много полезна:)

  ОтговорИзтриване
 2. Много харесвам спящите ти котешки проекти :) Макар да харесвам елементи от бирен картон, досега все не съм ги използвала, а идеите ти за оцветяване са много полезни, благодаря!

  ОтговорИзтриване
 3. Ем, великолепни са и двете картички! И са толкова гальовни! Благодаря ти и за споделения опит. Винаги до сега съм оцветявала тези елементи с акрилни боички, само веднъж използвах друга техника, която много ми хареса и когато направя още един опит с нея, ще ви я покажа. А също така има какво да опитам и от твоите споделени идеи. Още веднъж благодаря!

  ОтговорИзтриване
 4. Много са сладки тези котета! Иде ми да се гушна до тях:)

  ОтговорИзтриване
 5. В последната вечер на Котешкото ни Забавлятелство минавам да поздравя всички котки и котараци и техните почитатели!
  Чудесни картички,но като любител на синьо-зеленото втарата ми грабна очите!
  Радвам се,че имаш време да твориш и благодаря за страхотните съвети!

  ОтговорИзтриване