петък, 25 март 2016 г.

Декорация на скрапбук албум Част 2: Първите две страници

Привет!
Миналата седмица започнахме с декорацията на албума от Руми, а този петък всъщност ще декорираме нещо хихихихихих. Много благодаря на всички, които писаха отзиви! Винаги ми е голямо удоволствие да чета вашите коментари и много се радвам, че идеята за тази поредица ви допадна.
Тази седмица ще украсим вътрешната корица и първата страница от албума. Вашите коментари бяха преобладаващи за надграждането, за това днес започваме с една много лесна конструкция на джобчета. Когато правя албуми, винаги се стремя всички джобчета да са функционални и за това днес съм ви подготвила три такива джобчета. Освен всичко останало, те са и много лесни за изработка и се надявам, че ще ви харесат.
Тук ми се ска да отворя една голяма скоба относно съчетанието на цветове при декорацията на албуми. Както ви казах и в миналото клипче, много е важно да се придържате към цветовете на хартиите. Ако сте обърнали внимание повечето блокчета са комбинация от 3-4 цвята, което е така да се каже горната граница в моите очи. Повече от 4 цвята, поне за мен, идват твърде много. Какво става обаче, ако се сблъскате като мен с цвят, на който не може да намерите съответстващ картон. Тогава аз лично предпочитам да заменя този цвят с неутрален цвят - за мен това са бяло, черно, екрю, кафяво, сребърно и златно. Като имате предвид, че един от тези цветове обикновено ми е цвета, от който правя основата на албума и това го изключвам, тоест с него могат да станат 5 цвята. Какво имам предвид - вземаме този албум за пример - основата е черна, имам още червено, синьо и бяло. До тук 4 цвята, ако броим и черното. Но да кажем, че нямаме син картон. Тогава заместваме синьото с някой от неутралните цвята и стават 5. Реално горната ми граница е 5, но когато има два неутрални цвята. Как да изберем кой да е петия цвят? Водим се от другите три - те са в студената гама, дори червеното с лека сивееща нотка. Тогава ще избера или студено кафяво или сребърно. Така цветовете няма да се бият. Обратното, ако хартиите са топли с много жълти нюанси (такива са много често винтидж хартиите) ще избера златно, екрю или топло кафяво. Същият принцип важи и при избора на хартии за допълване, каквито на мен ми се наложи да търся. Отне ми буквално часове да преровя и да намеря хартии, които да не излизат от тези 5 цвята. За това винаги ви препоръчвам да си купувате хартии от една колекция, така сте сигурни, че ще се съчетават добре. Щеше да ми е голямо улеснение, ако просто можех да си купя 2-3 листа 12х12 от същата колекция, за да допълня малкото блокче. За сега съм намерила 2 листа, които стават, да не надяваме, че няма да ми трябват повече от това. Но определено се боря с това малко блокче!!! Правя две странички и вече съм използвала изцяло един дизайни от блокчето, тъй като аз обичам да има визуален преход между две съседни страници. Това най-лесно се постига, когато имате повтарящ се дизайн на двете странички. В моя случай, това е хартията с дъските. Така чисто визуално страниците изглеждат като едно цяло. По принцип има малки блокчета, които са с по 3 или 4 листа от дизайн, което ми се струва доста по-практично. За жалост повечето, които аз си харесвам, са все от този тип с по 2 листчета от вид и това винаги ме затруднява. Но да видим как ще вървим с декорацията и ако се наложи може да добавя още някой голям лист.
Много ще се радвам да чуя вашите мнения и отзиви за тези две странички, а също така и за цялата поредица. И пак имам питанка, защото това бяха едни доста простички странички, а на там смятам да правя доста по-сложни конструкции и в този ред на мисли искате ли да правя клипчетата за по една страничка, където са по-сложни? Аз винаги работя по две страници, просто защото ги възприемам като един елемент и държа да имат цялостен завършен вид. Но ако клипчетата са ви много дълги за гледане, мога при самото монтиране да ги разделям на две.
Та след тази дълга тирада, ето го и клипчето за този петък. Приятно гледане!За тези от вас, които се интересуват:
Цветята са от Wild Orchid Crafts
Всички картони, които ползвам за този албум са от Директа


Ако има нещо, което не съм обяснила добре или не е станало до край ясно, не се колебайте да питате! 
Пожелавам ви прекрасни почивни дни
Гуш
Ем

Няма коментари:

Публикуване на коментар