събота, 4 май 2013 г.

Моята любима техника


Првет!
В момента, в който разбрах, че ще правя това уроче за прекрасната рубрика на Картичкофуриите, вече знаех коя техника ще покажа. За мен любима и най-често използвана техника е ембосинг резиста. Но си казах, това е много говорена тема и навярно ще им е скучно да слушат пак познати неща.
За това днес ще ви покажа една модификация на ембосинг резиста използвайки перфектни перли.

Какво ще ви трябва:
-ембосинг пудра
-антистатична гъбичка
-мастило за ембосинг
-дистрес мастила
-печат/и
-перфектни перли
-четка за рисуване
-акварелен картон


С помоща на антистатичната торбичка почистваме повърхността, върху която ще правим ембосинг. Ако нямате такава гъбичка, може да ползвате бебешка пудра или талк и да ги разнесете с четка за руж. Така ще премахнем излишната мазнина и статичното електричество, за да се получи по-добре нашият ембосинг.


Намастилявате печата с безцветното мастило за ембосинг и отпечатвате. След което поръсваме с ембосинг пудра и изтръскваме внимателно излишъка. Аз обикновено слагам едно листче сгънато на две под проекта, за да мога после лесно да я върна в бурканчето.



Загряваме изображението, за да се разтопи пудрата. Внимаваме, да не изгорим пудрата и тя да потъне в листа.



Време е да нанесем мастилата! Любимата ми част! До сега изображението или ви е седяло като бледа водна марка или почти не се е виждало. Но сега, още с първия пласт мастило, който нанесем изведниж изображението се появява!



За да има повече дълбочина аз винсаги слагам поне още един-два цвята по края. Така се създава една тъмна рамка и центърът изпъква.



До тук нищо ново. Това си е класическият ембосинг резист. Сега е момента да извадим перлите. Но първо ще си подготвим повърхност за работа. Може да ползвате акрилното блокче или някаква купичка, каквото ви е удобно. Ще нанесем директно на повърхността от дистрес мастилото.



капваме малко вода, за да се образуват цветни локвички. След което с върха на четката или с малка лъжичка изсипваме в цветната локвичка малко количество от перфектните перли.




Размазваме с четката, за да се получи хомогенна смес.



Сега смело минаваме по целия проект. Ще видите, че частите, които сте ембоснали отново ще останат неоцветени, а фонът ще стане прелестно перлен. Остава само да забършете със суха кърпа, за да премахнете перли, останали върху ембосинга и сте готови!



А ето и моята завършена картичка :)



и от близо, за да видите ефекта на перлите



Тази техника може да направите и по друг начин. След като сте ембоснали своето изображение, не слагате дистрес, а директно правите перлената бойчка, като смесвате с по-голямо количество дистрес мастило, за повече цвят. Този метод отново съм обяснила подробно със снимки в темата във форума, а тук съм ви подготвила и едно клипче, за да видите разликите при различното нанасяне :)



Ето това е завършената картичка, използвайки втория начин на нанасяне.



А ето и от близо, за да видите блясъка, до колкото фотоапаратът успя да го улови  :)



Може да пробвате и двата начина. При втория цвета става по-блед и седи по-нежно, а същто така много трудно би се направила сянка, каквато направихме при първия вариант на техниката.

Ще очаквам вашите проекти, било то с обикновен ембосинг резист или пък с модификацията с перфектни перли в темата във форума! Нямам търпение да видя какво ще измайсторите и да чуя отзиви за техниката! 

Гуш
Ем

4 коментара:

  1. Чудесна техника, Ем. Признавам чистосърдечно, че перлите са продукт, който до момента ми е избягвал от алчните пръстчета. Сега обаче при това твое сладко изкушаващо уроче, ще ги сложа в графа "следващи" на несвърсващия списък за пазар. Тенк ю :)ххх

    ОтговорИзтриване
  2. И аз благодаря за урока, много е полезен! Техниката е впечатляваща, а резултата - ефектен! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за полезното уроче, Ем! Тъй като съм начинаеща в чудния свят на дистрес мастилата (което не означава, че съм по-малко пристрастена към тях :)) с огромен интерес изчитам всяка твоя публикация. Би ли споделила какъв точно е аквареления картон - струва ми се, че не е толкова порест, грапав, какъвто масово ми предлагат и който не даде добри резултати, когато приложих горепосочената техника.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Ем, първо да ти честитя новата 2015г. Много творчески идеи и много усмивки!

    Искам да попитам за акварелната хартия, тази която ми предлагат в книжарниците е по гралава, а тази която ползваш ти ми изглежда че няма и една грапавина. Може ли да ме просветиш, каква хартия ползваш като грамаж, марка, цветове и т.н. На моменти в клиповете ти, ми се вижда че е и гланцирана. Сега виждам че ползваш цветна акварелна. Ще съм благодарна ако ми отговориш и ме насочиш. Благодаря за отговора!

    ОтговорИзтриване